Doa Belajar jadi anak dan pelajar Cemerlang

Doa Belajar merupakan senjata bagi pelajar bagi memudahkan dan menajamkan akal fikiran kerana manusia hidup nk bergerak seiring serentak rohani jasmani.

Wajib bagi ibubapa mengajarkan anak-anak supaya beradap dan sentiasa dalam memohonkan doa kepada Allah moga-moga ditumpahkan walaupun 1 zarah kebijaksanaan yang ia kurniakan pada manusia yang ia kasih.

Jom kita amalkan doa belajar yang ini doa untuk terangkan hati. dengar dulu dalam youtube video ini https://web.archive.org/web/20180403113403if_/http://www.youtube.com/embed/Rh8AsnfbvWo?not_used=1&rel=0&modestbranding=1&controls=0&fs=0

Doa Belajar untuk Menghafal Al Quran

doa belajar menghafal al quran tidak mudah lupa

“Ya Allah jadikanlah aku dikalangan orang-orang yang apabila memandang bahan bacaan dengan sekali pandangan mereka sudah menghafal kandungan dalamnya , memahaminya , mengamalkannya dan menyampaikannya.

Ya Allah sesungguhnya aku menyimpankan kepadaMu apa-apa yang telah Kau ajarkan kepadaku maka kembalikanlah ia kepadaku ketika aku memerlukannya dan janganlah Engkau melupakan daku akannya wahai Tuhan sekalian alam .”

Doa belajar ini hendaklah diamalkan/dibaca 3 kali sebelum mula belajar ketika selepas solat. Antara tips atau panduan dalam mengamalkan doa ini ialah :

menjaga solat 5 waktu,
hormati ibubapa dan guru,
menjaga pandangan mata
elakkan daripada melakukan dosa dan maksiat
Imam As-Syafie r.a pernah mengadu kepada gurunya iaitu Imam Waqi’ akan lemah hafalannya. Maka Imam Waqi’ menasihatkan beliau supaya meninggalkan dosa , kerana ilmu adalah cahaya Ilahi dan cahaya Ilahi tidak akan diberikan kepada pelaku maksiat.

Selain daripada itu, menurut al-Marhum Kiyahi Mahfudz Sya’roni; yang merupakan seorang alim di Magelang, Jawa Tengah, Indonesia; sesiapa yang mengamalkan doa dibawah ini insya Allah tidak akan mudah lupa terhadap ilmu yang dipelajari. Ianya hendaklah dibaca tiga kali selepas belajar, mengaji atau mendengar ilmu yang disampaikan oleh guru. Doanya begini :

بِسْمِ اللَّـهِ الرَّحْمـنِ الرَّحِيْمِ اللَّـهُـمَّ ارْزُقْنِيْ حِكْمَتَكَ وَانْشُرْ رَحْـمَـتَكَ يَا رَبَّ الْعَالَمِيْنَ

“ Dengan nama Allah Yang Maha Pemurah, Maha Pengasih. Ya Allah berilah ilmu hikmah-Mudan tebarkanlah rahmat-Mu wahai Tuhan Yang Mentadbir sekalian alam”.

Selain daripada itu doa-doa tersebut, boleh juga diamalkan ayat al-Quran dari Surah al-Israa’ ayat 70. Semasa membaca doa ini disunatkan meletakkan tangan di atas dahi.

Bantu Anak Dengan Doa Belajar & Dapatkan Vitamin Otak Provit Produk Minda Yang Paling Berkesan

Manusia memerlukan makanan jasmani untuk membantu memproses minda ketahap maksimum. Setelah diuji lebih dari 300 pelajar kami dapat merumuskan bagi untuk membantu anak belajar lebih mudah dan pickup mestilah menstabilkan tahap minda dan terokai minda ketahap maksimum

Lihat Review Vitamin Otak Paling Berkesan Disini 

Baca Review Produk Minda Paling Berkesan Disini