• Home  / 
  • Formulasi 2016

Formulasi 2016

Produk Vitamin Minda Provit yang berkhasiat sebagai nutrien saraf otak. Ia telah dirumus mengikut kaedah dan prinsip perubatan Homoeopathy-Biokimia. Produk Vitamin Minda PROVIT berfungsi sebagai makanan bagi otak yang bertujuan untuk memulihkan tenaga otak.

Setiap orang yang menggunakan daya fikir saban hari misalnya pelajar, guru, pekerja bank, ahli perniagaan dan sebagainya pasti akan mengalami masalah keletihan otak. Ini adalah disebabkan terlalu banyak tenaga otak telah diguna- kan dan tidak diganti balik dengan secukupnya. Masalah keletihan otak ini jika dibiarkan berterusan akan menimbulkan masalah yang lebih serius lagi ; misalnya pada golongan pelajar yang akan menduduki peperiksaan ia akan mengakibatkan MASALAH PEMBELAJARAN dan MEMBERI KESAN BURUK PADA Result. Sepertimana badan memerlukan makanan untuk membekalkan tenaga fizikal bagi melakukan kerja seharian; maka otak juga memerlukan makanan untuk memulihkan tenaga otak yang telah digunakan. Makanan otak adalah di- kenali sebagai nutrien saraf dan Produk Vitamin Minda Provit merupakan nutrien saraf yang telah terbukti keberkesanannya.

Mengapa Nutrein Saraf Penting Bagi Otak?

1. Otak manusia langsung tidak boleh direhatkan walaupun semasa tidur. Tidak kurang daripada 500,000 tindakbalas kimiayang berlaku setiap minit di dalam otak dan setiap tindakbalas kimia memerlukan tenaga. Jadi otak senantiasa memerlukan bekalan tenaga yang amat banyak. Oleh kerana makanan seharian tidak dapat mem-bekalkan khasiat bagi otak dengan secukupnya, maka timbul lah masalah keletihan otak dan sebagainya. Dengan itu nutrien saraf menjadi amat penting sebagai pembekal tenaga bagi otak.
2. Berbeza dengan sel-sel pada bahagian badan (misalnya kulit) yang boleh diganti apabila mati; sel-sel otak yang dikenali sebagai Neuron jika mati tidak ada pengganti- nya. Ini menjelaskan mengapa keupayaan otak manusia se makin menyusut apabila meningkat usia. Jadi sungguh pun otak kita mempunyai di antara 10,000 juta hingga 15,000 juta neuron, otak tetap memerlukan nutrien saraf untuk memeliha- ra dan melambatkan kematian neuron.

3) Produk Vitamin Minda PROVIT menambahkan bilangan ion kalium dan ion natrium yang merupakan ejen penghantar utusan disepanjang neuron. Jika ion natrium dan ion kalium tidak mencukupi di dalam otak, maka semua proses mental menjadi lambat dan ini merupakan salah satu punca bagi masalah pelajar lembab ( Slow Lerners ).
Krisis penyembuhan yang mungkin dihadapi dan cara-cara mengatasinya.

Pada sesetengah orang yang pertama kali menggunakan ubat Homoeopati , terutamanya Produk Vitamin Minda PROVIT ini mungkin akan menghadapi atau timbul beberapa gejala yang kurang menyenangkan. Keadaan ini bukanlah suatu alergi atau kesan buruk, tetapi ia adalah suatu tindakbalas kimia tubuh terhadap ubat Homoeopathy. Keadaan ini tidaklah lama dan boleh diatasi dengan beberapa cara ;

1) Jika rasa mengantuk atau pening kepala, tukarkan dosej dari 1 biji 3 kali sehari kepada 1 biji sekali sehari yakni pada waktu malam sebelum tidur.

2) Jika perut meloya atau rasa nak muntah, amalkan Produk Vitamin Minda PROVIT ini setengah jam selepas mengambil makanan.

Kesan-kesan awal yang dapat dilihat dari Produk Vitamin Minda Provit

1) Bangun pagi menjadi senang dan tidak perlu dikejutkan lagi.

2) Otak berasa cukup segar apabila bangun dan sudah pun bersedia untuk belajar atau bekerja.

3) Tidak memerlukan tidur petang selepas belajar atau bekerja.

4) Kanak-kanak sekolah yang asalnya pendiam dan kesunyi- an di sekolah kini dapat bergaul mesra dengan kawan –kawan.